Genom att äga våra kaffegårdar och odlingar har vi möjligheten att synliggöra ursprunget och hantverket bakom vårt kaffe. Vi vill inte vara anonyma utan lyfta fram de människor och naturliga förutsättningar som gör just vårt kaffe unikt.

LA CUBANA

 
 
 

Denna odling ligger i Apaneca, i bergsområdet Ilamatepec, på en höjd mellan 1225 och 1600 meter över havet. Området är unikt tack vare sin vulkaniska jordmån och mikroklimat. Det är även ett, av UNESCO klassat, biosfärreservat och hem till över 70 hotade djur och-växtarter. Vi tror på, och jobbar för, ett hållbart sätt att odla och producera kaffe som prioriterar bevarandet av ekosystemet.

MÄNNISKORNA

 
 
 
 
 

Francisco är utbildad agronom och har jobbat med kaffe hela sitt yrkesliv. De senaste 15 åren har han ansvarat för odlingen på La Cubana och bidragit till att öka kvalitén och mängden odlat kaffe genom att implementera ett klimatsmart jordbruk.

 

Joaquin är väldigt viktig för La Cubana. Han är erfaren och optimistisk med ett starkt driv vilket är anledningen till att han är “Capataz” . En Capataz är personen som ansvarar över skörden och organiserar gruppen som för hand plockar kaffet under skördesäsongen från slutet av november till februari.

ODLINGEN

 
 
 

På den över 70 hektar stora gården arbetar vi ständigt med att så långt som möjligt främja biologisk mångfald. Våra kaffebuskar växer under skuggan av en blandning av inhemska träd typiska för området där även djur, blommor och insekter spelar en viktig roll. Kaffet vi odlar är till hundra procent arabica-bönor av varianterna Pacamara, Bourbon och Pacas.

SKÖRDEN

 

PROCESSERING

 
 
 

Skörden sker från mitten av november till sent i februari. Kaffebönor handplockas av människor, varav de flesta bor i närheten av gårdarna. Man börjar med att plocka de bönor som är helt mogna för att sedan komma tillbaka och plocka resten. Ibland behövs upp till tre omgångar innan alla bönor på busken är mogna och redo att plockas .  Efter en dags arbete lastas kaffebönorna och tas till processeringsstationen som ligger ett par kilometer från gården där kaffet fortsatt processas.

 
 
 
 
 
 

Här sker det sista steget innan vi exporterar kaffet vidare till Sverige. Ur kaffefrukten tas den böna vi sedan rostar och maler till kaffe. Det vanligaste är att man tvättar kaffebönorna rena från fruktköttet innan torkning, men på senare tid har vi gått över till en process som kallas för  "honey" eller "natural".  Denna process innebär att en del av fruktköttet lämnas kvar på bönan och bidrar till en lätt fermentering vid torkningsprocessen.

ROSTNING

 
 
 

Vi känner oss stolta och trygga med det kvalitativa kaffe som lämnar våra gårdar i El Salvador. På plats i Frihamnen, Stockholm samarbetar vi med Standout Coffee som rostar kaffeet. De brinner, liksom vi, helhjärtat för kaffe.