Visst, vi har en fin historia att berätta och vi vet, det låter charmigt att tänka sig att man köper sitt kaffe direkt från producenten. Bara det skulle egentligen räcka. Men det gör det inte. Tillsammans har vi möjlighet till förändring och att påverka andras livssituation. Genom att undvika onödiga mellanhänder har vi möjlighet att återinvestera allt överskott där det behövs som mest. Dessutom kan vi dokumentera och vara transparenta med de insatser vi gör för att sedan dela dem med dig som dricker vårt kaffe.

Plötsligt är kaffe inte längre bara kaffe.

SOCIAL HÅLLBARHET

 

Emma är rektor på skolan som ligger i anslutning till gården La Cubana. På skolan går det runt 60 barn från förskoleklass till årskurs sex varav de flesta har föräldrar som jobbar på gårdarna i området, inklusive La Cubana. Vi vet att med små resurser kan vardagen för många i området förbättras avsevärt, och att den förändringen börjar med skolan. Vi har både viljan och ser vårt ansvar i att återinvestera i lokalsamhället där vi verkar - både socialt och ekonomiskt.

EKOLOGISK HÅLLBARHET

 

Vi kan inte förvänta oss att andra ska lösa de stora utmaningar som vi står inför då det gäller miljö och klimat utan vi har alla ett ansvar att göra mer genomtänkta val. Det gjorde vi, liksom många andra specialkaffe-producenter i El Salvador, för länge sen. Vi förstod att de skogar där vårt kaffe växer måste bevaras och att de spelar en viktig roll i att bevara en biologisk mångfald. Av La Cubanas 70 hektar stora skogsområde består knappt hälften av urskog där kaffeodling aldrig introducerats. Den bidrar i sig till en stor biologisk mångfald och har en viktig funktion i att binda koldioxid.

Vi tror att vår affärsmodell, där kaffeproducenten står i direkt kontakt med konsumenten, enkelt kan reproduceras av andra producenter som letar efter ett annat sätt att jobba. Ett sätt som tillåter oss att styra och kontrollera hela kedjan och som resulterar i ett långsiktigt mer hållbart förhållande för oss producenter; både ekonomiskt, socialt och ekologiskt.